Line Falk, der til dagligt driver FALK Bornholm. Da jeg var barn, lavede min mor altid kryddersnapse til påske og jul, og det var spændende og hyggeligt at sanke porse, valnødder og samle andre ting til at tage med hjem, når vi gik ture i skoven. Som voksen er det derfor faldet mig ret naturligt at fortsætte traditionen hjemmefra med selv at lave snapse til julefrokostbordet, til påskefrokoster og til andre særlige lejligheder.
Da min mand og jeg blev gift, lavede jeg mange liter hyldeblomstsyp til bryllupsfesten, og den blev bl.a. brugt som bordkort i små flasker… Stille og roligt har det med at lave syp og snapse i privaten taget overhånd, og især da vi alle blev sendt hjem ifm. Covid19 i foråret 2020. Efter at især min kære mand længe havde tilskyndet mig til at gøre mere ud af snapseriet, cvr-registrerede jeg FALK Bornholm i juli 2020, og siden da er det gået stærkt med at få etableret virksomheden.
Syp er snaps, der er rørt op med honning. Honningsyp er en traditionsbundet, bornholmsk honningsnaps, og den sættes både på frokostbordet til jul, påske og til fester.
De fleste af os forbinder "snaps" med en stærk, skarp smag af sprit og kommen, og vi kender vist alle den frosne flaske akvavit, der stilles på bordet til påske og jul. Men det er faktisk ikke et krav, at snapsen skal indeholde kommenekstrakt og have en høj, stærk alkoholprocent på 40 % VOL. Det gælder kun akvavitten. Derfor skal du ikke tænke ”snaps” og kommensmag, når FALK Bornholm taler om snaps og syp. Syp er bedre forklaret som en bornholmsk likør, der er sødet med honning.
Honningsyppen er fløjlsblød og smager af sommerhonning og en let, sødlig spiritus.
Honningsyppen er gennemsigtig, gul og har bundfald. Bundfaldet kan være gult eller brunligt i farven, og det består af pollen og bivoks fra honningen. FALK Bornholm anbefaler, man ikke lægger honningsyppen i fryseren. Den kan stå i køleskabet og drikkes kølig, men den tager sig bedst ud, hvis den får lov til at bo i barskabet og drikkes ved normal stuetemperatur som enhver anden god spiritus.
Honningen til honningsyppen kommer fra en lokal biavler. Bistaderne står i Olsker, hvor Marianne henter honningen. Det skifter med årets gang, hvilken honning, der anvendes, da FALK Bornholm køber den sidste nye hjem til produktionen. FALK Bornholm hamstrer ikke til et stort lager, men køber løbende ind til produktionen.
På Bornholm drikker man gerne honningsyppen til julemaden, til den saltstegte sild og den røgede makrel. FALK Bornholm foreslår, at syppen drikkes til pølse, ost og kage. Og til alle de andre hyggelige stunder, hvor en lille syp gør sig godt.
FALK Bornholm laver både den klassiske honningsyp og syp af bær, frugter, nødder og honning. Spiritussen er altid den gode vodka fra WILD Distillery i Åkirkeby, men varianterne af syp er mange. Det er honningen, der gør, at det er en syp og ikke en snaps. Snapsene er uden honning, imens der altid i FALK Bornholms syp er rørt honning i.
Der er bundfald i syppen. Det er honningen og resterne fra de bær eller andre ingredienser, som er brugt til at lave syppen. FALK Bornholms produkter er skånsomt filtreret og håndtappede, så du både kan se og smage, hvad det er, du drikker. Flasken skal vendes et par gange, før den nydes ved stuetemperatur.
Snaps er en spiritus, der er destilleret fra gæret mæsk af korn eller kartofler. FALK Bornholm anvender en fin, blød vodka, der er destilleret på Bornholm. Vodkaen er destilleret 5 gange på hvede, og det giver den en klar, frisk og rund finish i smagen. Valget er faldet på netop denne spiritusbase for at lade de ingredienser, FALK Bornholm selv håndplukker og tilsætter, få den dominerende smag – så det ikke er den skarpe smag af spiritus, der vinder, men smagen af det, der er i syppen eller snapsen. Blåbærsyppen smager således af blåbær, kaffesyppen smager af kaffe, hyldeblomstsyppen smager af hyldeblomster, figensnapsen smager af figner osv. Og eftersmagen, når du sipper af et glas syp, er den fløjlsbløde, bornholmske honning sammen med en lille snert af den skarpe vodka.
Oftest er der bundfald i snapsen fra FALK Bornholm. Snapsene er håndtappet og siet gennem en håndholdt si og bundfaldet kommer fra de ingredienser, snapsen er lavet af. Derfor anbefales det, at snapsen vendes et par gange, før den hældes i glas og nydes. Snapsen opbevares og drikkes helst ved stuetemperatur.
Falk Bornholm tilbyder en stor variation i deressypper.
I flasker a 35cl.
Honningsyp - 170.-
Falk Rød Honningsyp - 200.-
Syp med smag - 240.-
Smageflasker a 5 cl.
1 stk. - 50.-
3 stk. - 130.-
Vi tager forbehold til prisændringer, tastefejl og variation i sortiment